June 24, 2015

Befriend? Who's In Your Friendlist?

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ 

Indeed. Berkawan tak yah nak memilih sangat. But, do you know about BESTFRIEND? Do you have it? Since I was transfered from my previous school when I was 14th, I need to befriend with new strangers in new school. Awkward. Thats the feeling! Tapi, yang best tu, bila tukar tempat baru, dapat kawan baru, dapat tambah kawan, and finally, macam2 jenis orang ko boleh kenal.

And since I befriend with a few person, I describing them as my bestfriend. Who can accept my stupid jokes, laugh together, buat salah sama2 then kena denda sama2, thats my bestfriend. Aku takda namanya bestfriend forever. Why? Sebab aku bukan jenis rakyat yang will message all the time and call every weeks. But I still assume them as friends, more than regular friends. Meet up. I'm not that type yang hyper dalam mesej, bila jumpa, like a stranger. Kalau tak jumpa dua tahun pun, ko ubah penampilan canne sekalipun aku masih kenal. 

Kawan ni ada macam2 jenis. Dan aku suka ada kawan yang macam2 perangai, even kadang2 ada yang menyakitkan hati. So, bestfriend pun is not someone yang menyenangkan hati ko kan? They make stupid jokes and kadang2 bahankan ko. Baru ada memori bah!



Si Banyak Cakap (Talkactive)
Aku jenis banyak cakap jugak. Mostly dengan orang yang aku dah memang rapat sangat. And I need someone yang talkactive jugak sometimes, so tak hambar. Berkawan dengan orang talkactive ni, bukan je buat hidup ko tak hambar, dorang ni jugak suka bagi pendapat meskipun mengkritik. The are more honest person for me. Masa nak jalan2 cari barang ke, better bawa kawan yang talkactive ni, sebab dia punya celoteh, tak habis sebulan. Macam2 leh jadi bahan dibualkan.

Si Pengkritik (The Judge)
Yang macam ni pulak, memang dia jenis banyak cakap jugak. Even dia jenis suka mengkritik, but sometimes you'll need her. For example nak beli barang. Dia biasanya akan kritik dan recommend benda lain. Kalau dia kritik tak recommend, ko tinggalkan je dalam kedai. Si pengkritik ni jugak memang akan kadang2 buat ko rimas. Tapi kadang2 jugak, kritik dia tu penuh dengan sebab yang konkrit. So, must have it!

Si Ustazah (High Moral Educate)
Kadang2, dalam leka berkawan ni, kita lupa batas2 pergaulan. Sibuk bertepuk tampar dengan lelaki, pastu suka ikut cakap bukan2. Kan baik kalau ada kawan yang suka menegur jugak. Tegur dari segi moral dan agama. Macam ustaz cakap, kita berkawan, mestilah ada jugak kawan yang boleh membimbing kita ke arah yang lebih baik. Bagi yang suka skip solat, kadang terlupa, kawan ni laa yang ingatkan. Yang pernah merasa hidup hostel, mesti faham situasinya camna. I have one of them :) She's so humble and kind.

Si Kaki Jalan (Like A Walk)
Boring weekend, I will end up like fools at home. Lebih2 lagi kalau takdak WiFi. Tak dapat laa aku nak update blog, nak browsing online, update lagu kat Tab, bukak Instagram. And finally, I will go out somewhere. Ada jenis orang, tak suka jalan2. Bazir duit katanya. Ada orang suka jalan2 cuci mata. Tak beli pun, cuci mata pun jadi laa. Kalau aku, kawan yang suka jalan2 ni, dia mesti laa jenis layan movie. Sebab aku kaki movie jugak ni, biarpun kadang2 tengok movie yang dah terlepas tu online. And then, dia mesti jenis tak kisah sangat nak merasa makan di tempat baru. That is, don't care about the price. Bukan maknanya nak membazir, but once a month pun jadi laa. Even shopping, go to spa and everywhere. And I have them too! :)

Si Pandai (Genius)
I dont like searching on Google when I was out. So, kawan jenis Google yang tau macam2 ni perlu ada. She knows lots of thing that I didn't know. She can explained my curiosity about something dan paling penting, nak cari tempat makan, tak yah Google. Tanya je dia. Nak cari jalan ke. Senang. Ini bagaikan Google bergerak. Aku tanya, dia jawab. Aku confused, dia tolong clearkan. Kalau dia pun tak tau, dia Google then, fahamkan aku. Hahaha.


Dear friends that I ever know, thanks for being parts of my life even aku takdak mentioned anyone. Ramai sangat dalam kategori ni, but I still love u all, like my sisters. You left such a wonderful memories since I was teenage until an adults now. I didnt promise to be a BFF, but I will always there when u need someone to talked with. Mmuahhh sikit! 

♥kieyuka-hanie♥

No comments:

Post a Comment