May 20, 2015

About my Samsung Tab 4 7.0 inch ♥

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ 

Kali ni mood berubah nak cerita pasal gadget pulak. Since working, mood kian berubah-ubah. Bukan kerana faktor hormon. Tapi ianya mungkin disebabkan oleh tabiat yang sukar dibendung. Bukan pempuan je, laki pun sama gak. ;;)

And before this, aku ada alasan laa nak beli phone baru. Kononnya phone lama dah start lagging, slow and whatever it is related to negative perception about the old phone. Padahal selama ni, phone tu laa yang banya berbakti dengan aku. Bhahahaha. Even final project dulu, keja nak snap2 gambar, phone tu jugak laa jadi peneman meskipun no specific and pro-function like Sony smatphones. /:)

Akhir tahun lepas kalau tak silap, actually 3 months before lagi aku dah start survey handphone kat phone retailer. Habis satu KSL & CS tu aku round. 2-3 kali jugak rasanya aku jalan gi survey handphone apa nak beli. Memandangkan dua tempat tu je laa yang senang aku nak pi sendiri, sebab tu aku round area situ je. Selain tu, aku ada jugak laa survey online market like Ipmart.com dan gsmarena.com Ni online shopping website. Mesti mostly dah tau kan pasal Ipmart? Aku just tengok product review dan banding harga.

Time buat survey, rasa nak beli Samsung Tab S 10inch tu. Bila gi tengok kat retailer, rasa macam besar sangat pulak tab ni, baik bawak je laptop tu jalan2 ke hulu ke hilir. And terpandang pula kat si Tab 4 ni. Like fall in love first sight, aku tak beli terus pada hari tu, aku buat survey dulu, tengok product review online, and finally the next 3 days, aku pegi retailer tu balik, dan beli laa si Tab 4 yang comel tu. Hmmm Photobucket

Tadaaa~ Ni laa dia si baby Tab 4 yang comel tu.. Bajet macam baru dari kedai dengan box bagai~:>


Saiz Tab 4 lebih kurang macam Tab 3 laa, memandangkan Tab S besar sangat sampai 10 inch, so kira ni macam palm size je laa.. Yang penting senang nak bawak. Aku selalunya guna untuk GPS je laa. Boleh letak atas dashboard keta, screen pun besar senang nak tengok jalan. 


Body slim, macam aku mention tadi laa. Palm size je, senang nak pegang.

Yang best nak update blog guna Samsung Tab 4 ni sebab ada multi window function. So boleh laa update blog, dalam masa yang sama tengok Youtube. Tak best ke gitu? Best kan. Selain tu, yang minat tengok movie ke, malas nak angkut laptop, save je movie dalam nih then bawak laa gi tengok kat mana2. Battery lifetime pun boleh tahan gak. Aku kalau gune online je, (tak termasuk main game) boleh tahan sampai sehari kot. Kalau langsung tak guna untuk online ke hape, just untuk receive message and calls, battery kadang boleh tahan sampai 2-3 hari.

Multi window make easier to update blog on-the-go..


**********************
SPECIFICATION:

::GENERAL::
2G Network - GSM 850 / 900 / 1800 / 1900
3G Network - HSDPA 850 / 900 / 1900 / 2100
SIM             - Micro-SIM

::BODY::
Dimensions - 186.9 x 107.9 x 9mm (7.36 X 4.25 X O.35in)
Weight       - 276 g (9.74 oz) 

::DISPLAY::
Type         - TFT capacitive touchscreen, 16M colors
Size           - 1280 x 800 pixels, 7.0 inches
Multitouch - Yes, TouchWiz UX UI

::SOUND::
Alert Types - Vibration, MP3 ringtones
Loudspeaker - Yes, wit]h stereo speakers
3.5mm jack - Yes

::MEMORY::
Card Slot - microSD, up to 32 GB
Internal Storage - 8 GB
RAM - 1.5 GB RAM

::DATA::
GPRS - Yes
EDGE - Yes
Speed - HSDPA, 21 Mbps, HSUPA, 5.76, Wi-Fi Direct, Wi-Fi Hotspot
WLAN - Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, dual-band, Wi-Fi Direct, Wi-Fi hotspot
Bluetooth - Yes, v4.0 with A2DP
USB - Yes, microUSB v2.0

::CAMERA::
Primary - 3.15 MP, 2048 X 1536 pixels
Features - GEo-tagging
Video - Yes,720@30fps
Secondary - Yes, 1.3 MP

::FEATURES::
OS - Android OS, v4.4.2. (KitKat)
CPU - Quad-core 1.2 GHz
Sensors - Accelerometer
Messaging - SMS (threaded view), MMS, Email, Push Email, IM
Browser - HTML5
Radio - No
GPS - Yes, with A GPS support and GLONASS
Java - Yes, via Java MIDP emulator
Battery - Non-removable Li-Po 400 mAh battery

*********************************

 ♥kieyuka-hanie♥

1 comment: