May 23, 2015

About the Lenovo S90-u..(iPhone like)♥

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ 

Seriously, mula2 adik aku yang beli phone Lenovo, aku rasa tak best giler. Macam2 laa aku punya perception pasal phone Lenovo dia tu, padahal aku belum ada experience pun guna Lenovo. Tapi, entah kenapa laa aku tak tertarik sangat dengan Lenovo pada mulanya. Then, bila dah ramai orang guna Lenovo, including my friends, dorang punya thought about Lenovo tu macam gempak giler. Camera cantik laa, body lawa laa, processor the best laa, macam2 laa.. Habis tu Samsung yang aku pakai selama ni canne tu?

Before, aku beli tab. Whatsapp, messaging and calls guna kat phone Samsung aku yang kecik comel tu. Tab guna untuk online je. Tapi rasa macam leceh pula. Rasa macam nak jual je tab tu. Tapi rasa macam sayang lak sebab beli guna duit gaji sendiri kot. Sia2 laa usaha aku kumpul duit gaji kalau camtu. Hmmm.

So, hari tu masa balik Sabah. Aku pegi laa usha2 phone kat phone retail. Kebetulan pulak ayah aku baru je belikan phone baru untuk mak. Dia beli Asus Zenfone 5. Rasa macam phone tu best giler. Tak tau laa napa, so aku try laa survey online. Ada Asus Zenfone 6 pulak! Tapi, dummy set. Kalau nak kena buat order. Masa nampak je, rasa macam penyakit gila gadget tu tiba2 bersarang dalam otak. Habis semua kedai phone satu Labuan aku round nak cari Asus Zenfone 6. Satu pun tak jumpa.

Finally aku decide cari kat KK je. Kebetulan, lagi beberapa hari aku nak balik JB. Aku pegi KK awal sehari dengan family, dan tido di hotel yang terletak betul2 di tengah Bandaraya Kota Kinabalu. Senang aku nak merayap. So, dari Imago sampai laa ke Karamunsing aku round. Akhirnya aku jumpa laa satu phone ni dan kebetulan dia punya kaler pink! Bonus laa aku rasa. Bahagianya.. :x:x

S90-u ♥ a.k.a Love you... *boleh jadi jugak kan?


For the first time, aku beli phone kali ni tak usha online dulu. Aku beli dekat RM900, bila dah beli baru usha Ipmart, harga dia baru RM700+ ?? Demm... *tak puas hati kat retailer padahal memang laa harga online dengan harga retail beza..*L-)


Body slim macam aweks.. Lalalalalala...


Actually kan, kaler dia ni pink, tapi aku tak tau nak setting cam aku canne nak ambik pure kaler..
Lagipun body dia steel apa.. Mungkin reflection.. Lalalalalala
Maklum laa, kite gune compact camera je, bukan DSLR.. Huhuhuhu...
Pun xtau nak setting *bikin malu*..

Btw, kawan aku cakap, memang body dia macam iPhone 6. So, Untuk kepastian, aku pun ambil iPhone 6 kawan aku dan banding. Hmmm. Lebih kurang laa, position primary camera dengan stereo speaker tu sama. Cuma yang ni takdak 'Home Button' laa. Jadi kalau dia nak lagging ke hape... aku tak belajar lagi canne nak resolve. Mungkin aku akan tekan power button lama2 laa macam Samsung. Senang.

Yang ni generasi 16GB internal memory with 1GB RAM. So, memang takdak memory slot laa. Kesian. Tapi orang kedai tu cakap, puas hati gak laa guna phone dengan 16GB internal memory ni. Kamera not bad, memang puas hati, primary camera je dah 13MP, secondary camera pulak 8MP. Kalau gambar muke ada jerawat, memang jelas. Pasal tu adik aku kalau pinjam, lebih suka pakai apps camera B612. Bhahahaha.

Experiment si adik guna secondary camera without apps.. Masa hp masih bau kedai.. 
Yang best, kamera depan pun ada flash, boleh bergambar selfie dalam hutan... Hahahah

Dan dalam flight, experiment aku pula dengan primary camera.. :-B:-B
Nampak laa kepulan2 awan yang bermain-main di awangan tu.. <--adik aku cakap metafora betul kakak ni..-_-...lalalala

******************************************

 SPECIFICATION:

::GENERAL::
Technology - GSM/HSPA/LTE
2G Bands - GSM 850 / 900 / 1800 / 1900
3G Bands - HSDPA 900 / 2100
4G Bands - LTE
Speed - HSPA, LTE
GPRS - Yes
EDGE - Yes
SIM - Dual SIM (dual stand-by)

::BODY::
Dimensions - 146 X 71.7 X 6.9 mm
Weight       - 129 g

::DISPLAY::
Type         - Super AMOLED capacitive touchscreen, 16M colors
Size           - 5.0 inches
Resolution - 720 x 1280 pixels
Multitouch - Yes

::PLATFORM::
OS - Android OS, v4.4.4 (KitKat)
Chipset - Qualcomm MSM8916 Snapdragon 410

::SOUND::
Alert Types - Vibration, WAV ringtones
Loudspeaker - Yes, wit]h stereo speakers
3.5mm jack - Yes

::MEMORY::
Internal Storage - 16 GB
RAM - 1GB RAM

::CAMERA::
Primary - 13MP, 3128 X 3096 pixels, autofocus, LED flash
Features - GEo-tagging, touch focus, face detection, HDR
Video - Yes, 1080P@30fps
Secondary - Yes, 8MP, AF, LED Flash

::COMMS::
WLAN  - Wi-Fi 802.11 b/g/n, hotspot
Bluetooth  - Yes
GPS  - Yes, with A-GPS
NFC  - Yes
Radio  - FM Radio
USB  - microUSB v2.0

::FEATURES::
Sensors  - Accelerometer, proximity
Messaging  - SMS (threaded view), MMS, Email, Push Mail, IM
Browser  - HTML

::BATTERY::
Type  - Non-removable Li-Ion 2300 mAh battery

*****************************************

 ♥kieyuka-hanie♥

1 comment: