January 20, 2014

Temuduga SPA8 :: Pembantu Penerangan S17

Assalammualaikum.. ♥


Image result for jabatan penerangan malaysiaReaders semua, sekarang pengambilan SPA dah mula balik kan. Terutamanya bagi adik2 lepasan SPM. Macam2 kekosongan jawatan yang mula ditawarkan. Ada Pegawai Imigresen KP17, Pembantu Perangkaan E17, Pembantu Pendaftaran KP17 dan yang paling banyak orang berharap sangat nak dapat, Latihan Separa Perubatan. Betul tak? Seriously, aku dulu masa lepas SPM pun, minat fanatik betul nak masuk Latihan Separa Perubatan ni sampaikan aku sanggup kena potong gaji disebabkan nak mintak cuti untuk hadirkan diri ke temuduga tu. Tapi the result is, why aku tak dapat? SPM aku layak apa. Orang cakap, tu rezeki masing2. So, terima je laa dengan hati terbuka kan. Think positive meskipun dah beberapa kali aku attend interview untuk latihan ni dan asyik dapat result yang sama.


So, minggu lepas aku dapat panggilan interview untuk jawatan Pembantu Penerangan S17. Giler man! Job ni yang aku tunggu2 jugak. Dari 2010 apply, kali ni baru dapat panggilan. Lama giler jugak aku tunggu. Tapi yang sedihnya ni, statistik untuk jawatan ni tak banyak sangat kekosongan. But, takpe. Orang cakap, siapa yang ada tuah, dia dapat laa kan. Rezeki masing2.

Aku sedih giler bab Sabah & Semenanjung ni.. Sabah ada 1 Kekosongan je? Simpanan dah 20 orang, tu tak termasuk lagi yang nak datang interview dah 361 orang. Apa2 pun semoga berjaya bagi yang dah attend dan yang akan attend tu okay. Aku dah lepas dah tadi, segala nervous nak jumpa penemuduga tu dah tinggal kat dalam bilik interview tadi. Fuhh!

Soalan dari panel temuduga..

  • Kenapa anda pilih jawatan ini?
  • Apa tugas seorang Pembantu Penerangan?
  • Anda pernah berucap dihadapan orang ramai tak?
  • Pernah terfikir untuk jadi seorang pengacara?
  • Seorang Pembantu Penerangan kena banyak bercakap, boleh ke?
  • Anda akan ditugaskan bawah jabatan/kementerian apa?
  • Sedikit public speaking (pasal apa2 je, dalam bahasa Inggeris)

So, wish everyone good luck okay! ^_^ 

Thanks for visiting..

♥kieyuka-hanie♥

10 comments:

  1. Salam awak. Boleh bagi tips interview ni tak? Dia tanya apa ye? Terima kasih. :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wasalam, masa sy interview dia tak tanya macam2. Dia cuma lebih bertanya pasal family, memandangkan sekarang sy dah keja but non-gov, so dia lebih bertanya pasal keja sy yg skrg, more to apa tugas kat tmpt keja skrg. Ada sikit je laa dia tanya pasal tugas pembantu penerangan ni. Dapat interview ke? Good luck :)

      Delete
  2. A'ah. Dapat interview, esok. hehe. Dia ada tak tanya soalan susah-susah, pelik-pelik ke, macam pasal dasar kerajaan? takut ni. first interview.

    ReplyDelete
  3. Oh, lepasan SPM ke?
    Takda laa tanya susah2..
    Tapi kena prepare baca jugak laa pasal dasar2 kerajaan.. Iklan2/ apa aktiviti jabatan penerangan kot.. Prepare je laa.. Mana tau kot2 kena tanya.. :)

    ReplyDelete
  4. Hi, dpt interview d mna? Sabah or Semenanjung? Saya esok pergi interview utk jwtan ni jga. Yg menyedihkan saya, pengambilan d Sabah hanya ada 1 kekosongan sj. Rezeki masing2lah, yang penting kena datg interview jg. Xbleh skip panggilan interview ni. Thanks for your tips.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi, welcome btw.. Eh sama laa...
      Sy pun dapat untuk calon Sabah jugak..
      Ha'ah.. Sedih kan, Sabah ada 1 je kekosongan.. :(

      Delete
  5. Salam, nak tanya result temuduga pembantu penerangan dah keluar atau belum?saya tengok di slip temuduga haritu tulis 24 Februari 2014 akan keluar keputusan temuduga. Risau pula rasanya. Semoga kita sama-sama lulus ye.amin Ya Allah

    ReplyDelete
  6. ari nie kputusan kuar.....huhu sodihnye....x dpt plak.....hari tu smangat gak nak g intvw nie.....tpi xpa lah....bkan rzeki....admin dpt ker???

    ReplyDelete