September 18, 2013

Travelogue :: 48Hours in Kota Kinabalu (Part II)

Dah ada maps dan kereta dalam genggaman, so where we were going now? Ronda2 jom.. Dah lenguh jalan kaki, kali ni rilek je ronda2 naik kereta pulak ye. Before this dah action sangat kata jalan2 naik kereta tak best, parking pun need money. Dah tu, finally, naik kereta jugak sebab dah tak larat jalan kaki. I need Yoko2 please... <--apa benda nih?

Now, Tg. Aru was upgraded (still in progress). Dengan slogan, "Mengembalikan Tanjung Aru Kepada Rakyat Sabah". See? Gempak tak slogan? Haa~ aku terbaca ni kat billboard masa nak pergi Perdana Park. Dah macam zaman penjajahan British pulak aku tengok slogan ni. Siap nak kembalikan bagai. But its nice. Macam they really committed to do it kan. :)

Perdana Park ni, one of the attraction in Tanjung Aru. Kalau bagi tourist, dorang suka pegi jogging kat taman ni malam2, sebab view kat sini memang cantik waktu malam je. Cantik sebab ada musical fountain tu. Bab nak bergambar kat Musical Fountain ni aku memang tak puas hati. Asal aku nak bergambar je, mesti akan missed time water fountain tu nampak cantik. Kalau bukan turn aku nak bergambar, cantik pulak view nya. Tak puas hati sungguh. Boleh tak pause jap? Aku nak ambik gambar.  


Ni laa dia musical fountain tu. Haa~ nampak tak? Time bukan aku yang nak posing, time tu laa nampak cantik. What the~ Show from musical fountain ni ada masanya jugak. Kalau nak tahu, boleh laa rujuk jadual kat taman ni. Aku sampai sini lebih kurang jam 8 malam dan tepat pada masanya jugak laa, show tengah bermula. Masa aku datang ni, ramai sangat budak2, rombongan sekolah rendah. Dah nama pun budak2 kan, agak riuh rendah laa jugak taman ni. Mau tak macam ada konsert je aku tengok.

The next day, tak sah kalau tak melawat Tamu Ground at Gaya Street bila ke Sabah. Tamu ground pun one of attraction here cause you will found lots of things here! Tak percaya? Even kura2 pun boleh jumpa kat sini. Selain rabbit yang memang jadi tarikan. Dan, ada sau gerai yang buat aku tertarik. Sebab, dari start aku datang, aku dah dengar bunyi orang tengah main kulingtangan. You know what? Kulingtangan ni, traditional Sabahan music equipment. Biasanya pakcik2 suka sangat main masa ada orang kawin. Suka sangat nak dengar bunyi alat muzik ni. Dorang main pun nampak kreatif je.

See? Feeling sungguh pakcik tu.

 With mummy, borong jagung...

Other interesting things I found here is...
...
...
...
These cutie little birds! Hey, look at them!

Siap berbaris kat tepi sangkar lagi dorang bila ada orang datang nak ambik gambar. Alooo~ comei laa. Susah giler nak ambik gambar. Dorang ni hyperactive sangat, tapi sangat jinak. Wheee~ Rasa nak cubit2 pipi tu. Geram~~ but, are these birds got cheeks? -__-"

In China Town :D Nampak tulisan Cina, so namanya China Town ke?

Haa~ actually this is Gaya Street. Tempat perkampungan Gaya Street Tamu Ground kalau hari Ahad. So, memandangkan ni adalah gambar hari Sabtu, pasal tu tak nampak pun mana gerai2 tu.

Next to that place I called China Town (Gaya Street) is Walai Koubasanan, just satu tempat untuk people hanging around and duduk santai2..

Hey, did u found this in Gaya Street? I did. 

Terletak di pembahagi jalan, sculpture ni memang rare jugak laa. That one is cannon, but I didn't know that tower stands for what.

My pleasure journey ends...

So, after all, 48 jam di Kota Kinabalu tamat laa hari ni. Had a pleasure trip, sebab dah lepas dari title student and now focusing to world of working lagi laa kan. :) Hey, will I have a time to jalan2 again bila dah keja? :(

♥kieyuka-hanie♥

7 comments:

  1. mungkn bulan october uncle nak ke Labuan...boleh recommend tempat2 makan yg bagus2 tak...Labuan ni alien place bg uncle...semalam just landed at KL from KK...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Insya-Allah..
      Kalau xda halangan, boleh uncle :)

      Delete
  2. Teringin nk prgi Sabah. Mcm best je tempat2 dia. Sy prnh pergi Sarawak je, nice place to go too. :) Tapi dgr crita kat Sabah seafood dia murah kan. Hrap satu hri nnti dpt prgi. ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. ^_^ Amin.. Ya, and kalau kat Labuan ada tempat makan seafood yg mmg the best and have a reasonable price too :)

      Delete
  3. Gaya Street - anak2 mmg gemar gi sana sbb mcm2 haiwan comel dpt tengok... tp kdg2 kesian jg tengok haiwan2 tu dlm sangkar ja berjam2.

    ReplyDelete