September 16, 2013

Travelogue :: 48Hours In Kota Kinabalul (Part I)

Dah macam Alif Satar 24 hours in Melbourne pulak rasanya. So, I'm not too excited to talk about KK actually cause I'm from here too. Tapi kali ni cuma ada 48 jam to spend time here! Whoa, cepat sangat. So, actually aku cuma nak submit final project report je. Dah dapat result pun, cuma report kena hantar jugak. Ohh~ so, kena rushing sikit nak hantar benda ni sebab I'm going to KK on Friday, Sabtu kolej tak buka kot, Ahad & Monday cuti. Hari Malaysia kan.
Arrived KK around 11.30am. Budak2 sekolah dah balik sekolah ni. Jalan jammed giler and it was too hot. Tapi aku tengok tourist2 steady je jalan2 guna sleeveless maxi dress. Tumpuan dorang kalau datang Sabah ni, mostly nak pergi pulau. Bhahaha, aku sendiri duduk area sini pun takda masa lagi nak pegi pulau2 nih. -_-"



Menginap for 3 days 2 nights kat Grand M Hotel, tempat ni memang strategik sangat. Depan hotel ni KFC. So, kalau rasa2 nak melantak pagi2 buta, turun je. Bukan jauh pun. Sebelah kanan hotel pula, terminal bas ke Menumbok. So, you can decide laa if you want to take ferry from Menumbok to Labuan, naik bas laa to Menumbok but if you want to take direct ferry from KK, tak yah naik bas dari sini.

Kalau jalan2 tak bawa kereta. You need to pandai2 cari tempat penginapan yang strategik laa. Sebab apa, senang u nak gerak kan. Tak jauh sangat. Lagipun shopping mall from this hotel pun tak laa jauh sangat. Naik kereta tak best sangat nak jalan2. Parking pun need money tahu!

Totally, I'm satisfied with the service biarpun cuma taraf 2 stars je. Dah laa location memang strategik sangat. Nak keluar pun senang kan. Nak balik pun senang. So, the first day tak berapa best sangat sebab tak dapat nak pegi jauh2. Tak dapat bawak kereta sendiri disebabkan kelambatan menempah tiket feri kenderaan dan semua feri dah penuh. Dalam fikiran aku, adakah ini disebabkan oleh sambutan Hari Malaysia on this Monday? Sebab pekerja kat kaunter tiket pun cakap, feri penuh until 16th September. Why?

The next day, we decided to rent a car sebab tak best laa tak jalan jauh2. Dah tu, kenapa dari semalam tak terfikir pun kan? Tak yah risau laa kalau tak dapat bawak kereta sendiri pun sebab rate nak sewa kereta pun memang berpatutan. Around RM150 camtu, dah boleh sewa Viva/ Myvi. Kalau muatan banyak sangat, got other cars like Avanza, Vigo, etc. for rent too. Kalau tak muat jugak, tempah bas persiaran je laa sekaligus.


Jangan nak berharap sangat dengan smartphone, sebab kadang2 ia tak boleh membantu time emergency. Need maps too laa kan. Lagak tourist jap. Kadang2, u will forgot to charge your phone, dah tu tengah jalan battery habis caj. Powerbank pulak tinggal kat bilik hotel. So canne? Kena jugak guna manual maps kan. Ambik je kat kaunter hotel sebab ianya disediakan secara percuma. Terima kasih owner hotel.

Continue to #Part 2...

♥kieyuka-hanie♥

1 comment:

  1. never been here. it's a vry nice place. myabe someday should go for holiday here.

    ReplyDelete