August 20, 2013

Temuduga SPA8 :: Pembantu Penguatkuasa N17

Salam semua 


Image result for penguatkuasa kpdnkk


Bermula dari semalam, dah ada proses pengambilan bagi jawatan ni kan? So, bagaimana? Ada sesiapa yang attend tak? Nak attend benda2 SPA nih memang agak mencabar sikit laa kan. Ada yang sekali pegi dah dapat, tu rezeki namanya. Ada yang berulang kali pegi belum dapat, tu belum rezeki namanya dan ada pulak yang dah pergi, tapi sangkut jadi calon simpanan pulak, tu kena ambil masa namanya. Rileks laa kan.. Masing2 ada rezeki.. Kalau bukan kat sini, mungkin kat tempat lain. So, korang.. Stay cool! ^__^v ok tak?

So kali ni berkenaan Pembantu Penguatkuasa Gred N17. Macam yang korang nampak kat SPA laa kan, jawatan pembantu penguatkuasa ni untuk pebagai kementerian/ jabatan. Awal2 memang korang tak tau laa korang akan kena kat kementerian/ jabatan mana. Dan ada yang datang ujian tu masih tertanya-tanya, untuk jabatan apakah ini? macam aku -___-"

Untuk jawatan ni, Ujian Kecergasan & Fizikal tu memang ada, dah macam bomba. Dan kali ni, ujian kecergasan bagi jawatan ni dijalankan di tempat yang sama masa aku ikut ujian fizikal bomba hari tu, di Jabatan Bomba & Penyelamat. That's why laa aku tak tau ni pembantu penguatkuasa untuk jabatan apa. Tengok alasan aku, boleh diterima tak?

Sesi ujian fizikal semua berjalan lancar memandangkan baru-baru ni pun baru lepas ujian fizikal Imigresen. Jadi aku rasa BMI aku masih balance lagi dan bila dah check tu, tengok BMI masih ok lagi. Tapi aku pelik bab cek tinggi, hari tu 162cm, dah check untuk ni, jadi 161cm laa pulak. Aik? Tinggi pun macam berat jugak ke boleh berkurang?

So, dah lepas benda ni semua, tiba laa masa yang dinanti ramai pulak. Sesi ujian kecergasan. Fuh, memang mencabar laa part ni. Tapi yang buat aku gembira sikit tu, part bangkit tubi tu laa. Pasal apa, first aku ingatkan bangkit tubi tu macam ni...

...................
Rupanya bangkit tubi tu macam nih!

Memang dah rasa lega laa dengar bangkit tubi tu macam ni sebab kalau tekan tubi, aku tak confident tu dapat buat. 28 kali dalam masa 2 minit. Canne tu? Aku praktis kat rumah pun tak lepas 28 kali dah down.. Tapi dah lepas stage ni rasa lega laa. Stage seterusnya, lompat jauh berdiri. Aku susah nak explain yang benda satu ni sebab dia macam lompat jauh, tapi kena lompat serentak dua kaki, landing pun dua kaki kena landing sama2. Faham tak? Korang faham sendiri laa ya.. Hee~ Maaf laa, saya pun susah nak explain canne. Ok, stage ni pun dah lepas dengan  percubaan 2 kali. Mencabar giler sebab aku tak pernah join aktiviti lompat jauh. Hahaha~ I'm not an athlete pun masa sekolah dulu. Apa lagi nak join merentas desa.
Lepas dua stage tadi, next stage tu kena lari2. First lari ulang-alik 4 x 10m then, lari 2.4km. Lari 2.4 km ni yang best sikit. Lari kat tepi jalan, tapi ada bomba escort. Nampak macam larian Marathon je kan. Bukan ke Marathon di-eskot Ambulans? Ni nampak dah macam latihan kebakaran. Apa2 je laa kan, yang penting dah lepas semua ni and kira dah lulus ujian laa. Keesokan harinya, that means hari ni. Pagi tadi aku attend interview untuk jawatan ni. Interview tak laa sesusah mana pun. Bila dah berdepan dengan penemuduga yang peramah, macam orang yang temuduga aku pagi tadi memang hilang segala nervous tu. Rasa macam bercerita dengan cikgu pulak. Bhahaha. 

Bab soalan macam biasa laa kan. Dah aku dapat kali ni under KPDNKK, so kena baca semua pasal KPDNKK laa. 

Soalan dari panel temuduga
  • Misi & Visi
  • Tugas Pembantu Penguatkuasa KPDNKK
  • Akta2 dibawah bidang penguatkuasaan KPDNKK (kalau boleh, hafal sekali tahun untuk akta2 tu)
  • Ketua Negara Malaysia juga dikenali sebagai apa?
  • Siapa nama Ketua Negara Malaysia yang terkini?
  • Nama Menteri dan Timbalan Menteri KPDNKK
  • Juga soal isu-isu semasa terkini 
  • Tak lupa, macam biasa laa. Akan dapat soalan situasi like previous interview.
So, bagi korang yang dah attend tu, goodluck, yang akan attend tu, buat betul2. Kalau bahagian ujian fizikal, jangan cepat giveup. Korang rasa tak boleh buat sekalipun, try to force yourself, sebab kalau korang betul2 nak kerja ni, kena tunjuk minta korang laa kan. Ok, tu je laa untuk entry kali ni k. Goodluck semua. Praktis mesti lebih. :)

Thanks for visiting ^__^v


♥kieyuka-hanie♥

109 comments:

  1. salam awk..
    nk tanye kalau yg bangkit tubi tue mmg kena letak tangan kat sisi telinga atau leh silang tangan kat dada? terima kasih..

    ReplyDelete
  2. lagi satu lupa nk tanye..
    kalau yg pemeriksaan kecergasan tue buat reramai ke sorang2?mcm bangkit tubi, lompat jauh berdiri, lari 4x10m dan lari 2.4km? ,
    Itu mmg turutannya ke? terima kasih.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mase aku g tok DBKL laen...
      lepas check kesihatan teros lari 2km..
      (time tu pusing satu titiwangsa)
      abeh tu baru la tekan tubi, 4x10m, kawad n urine..
      sekian...

      Delete
    2. Nak tanye mse cek kesihatan die kene bukak pakaian ke?? Maksud nye tinggal underwear je??ke x??

      Delete
    3. This comment has been removed by the author.

      Delete
  3. salam nak tannya........bangkit tubi tu 2 minit mmg kena cukup 28 ker..sy da try dpt 20x kali je..rse sengal perut..de teknik ker na buat bangun tubi nie??

    ReplyDelete
  4. Wasalam along,
    Masa yang kitorang, dorg suruh tangan letak silang kat dada..
    Kena kumpul semua sekali, and buat semua sekali. Tapi tu bergantung keadaan laa.. Ya, yg tu urutan laa, tapi dalam borang actually kena lari 2.4km dulu..

    Bangkit tubi, ya.. Kena cukup 28 kali. Haa~ saya pun hampir failed time bangkit tubi tu, tapi paksa gak.. Nasib baik laa lepas..:)

    ReplyDelete
  5. hye mazna..ujian kecerdasan nie klu xpas satu trus ujin kecerdasan yg len diorng xbg bt yer..pngalamn mazna dlu cmne......

    ReplyDelete
  6. Hi.. tumpang tny.. ms buatbangkit tubi ada org tlg pegang@tahan kaki ke?

    ReplyDelete
  7. Sy dpt gred n41 pny 9/9 ni. Rabun nak 200+ plk risau tak lps. Dan kalau lari 2.4km lebih dr masa ditetapkan dorg bg lepas jgk x?

    Interview pun risau gak sbb x study pape. Jobscope jwtn ni pun sy xtau. Haihh mcm mana la....

    ReplyDelete
  8. Lg satu lupa nk tny...interview esoknye pun kat tmpt yg sama ke? Ssh btl x dpt cuti keje nak kena arrange time sume. Huhu.
    Thank youuu

    ReplyDelete
  9. hai zaty.... aq wakil Ney'Zara jawab la erk..hehehe aq pun dpt panggilan intrvw peg. penguatkuasa n41 gak.... klo calon ada masalah mata, durg bagi peluang jga mau ujian mata tu, cuma kena buka spek la n test mata dgn jarak V6 ja... kira cm jarak dekat la lbh kurang dlm jarak 6kaki.... jgn pakai contact lens tem interview coz durg suru buka jga tu.... sal interview tu pla, klo lulus ujian fizikal ari ne, besoknya tu interview d tpt yg sama jga.... k good luck....

    ReplyDelete
  10. Salam,
    Hi.. Yaa, bila tak lepas satu ujian, contohnya after check badan sume, dah lepas, then kena buat ujian first bangkit tubi, tapi tak lepas 2 minit, dorang bagi peluang jugak samada nak buat balik atau tak, kalau tak, ujian seterusnya tak dapat join je laa..

    Masa buat bangkit tubi tu, ya, ada orang tolong pegang kaki dan dia jugak laa yang tolong kira..

    Hahaha~ thanks Fred dah tolong jawabkan, heheheh :)

    ReplyDelete
  11. Owhh klu ada yg pegangkan kaki ok jgk la.. klu xpegang seminit xsmpi 10x la jwbnye.. hehehe.. gud luck pd semua calon n41 jpj/kpdnkk.. in sya Allah.. andai ada rezeki dptla kte 38 kekosongan jwtn ni..

    ReplyDelete
  12. salam..
    terima kasih krn menjawab soalan2 sy nie..nk tanye lagi nk kena letak x salary expected kat resume? kalau resume nk temoat lain, sy letak anggaran x pun/ negotiate.. utk resume SPA nie cmner?

    lagi stu, katekanlah kite buat situp tu 28x tp lebih 2 minit dia bg pass ke atau sampai situ je & leh balik?

    ReplyDelete
  13. slm nk tnye....first2 dtg tu pakai baju suka terus ke atau pakai baju kurung @kemeja?

    ReplyDelete
  14. Wasalam along,
    Dalam resume u just letak maklumat ringkas, salary x yah letak k.. :)

    Pasal sit up tu bergantung dgn org yg conduct ujian fizikal tu jugak laa.. Kalau baik hati, sekadar lebih 3/4 seconds, rasanya dia bagi lepas je kot~

    Datang ujian fizikal kena guna baju sukan, seluar trek & lengkap dengan kasut sukan k.. Not slipper.. Heheh :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. assalam...time kite dtang nak wat ujian fizikal tu ,kite bekal baju untuk d temuduga terus ke? or just paki baju sukan je ?

      Delete
    2. Pakai baju sukan..klu lepas nxt day baru kena interview.

      Delete
  15. Salam.. nk tanya yg lompat jauh berdiri tu klu x lepas jarak yg di tetapkn kira fail jgk ker

    ReplyDelete
  16. Ya, kira failed. So kena praktis banyak2 k :)

    ReplyDelete
  17. Nak tnya skit..apa beza penguasa dengan penguatkuasa???

    ReplyDelete
  18. salam..sya ujian selasa depan..nak tanya..kira terus pakai baju sukan..tak payah baju formal dulu la???kawad..kita kena bagi arahan jugak ker?

    ReplyDelete
  19. Kalau yang korang dapat tu panggilan untuk Ujian Fizikal & Kecergasan, ye.. Kena standby guna baju sukan. Biasanya dorang buat interview, hari seterusnya. Kawad macam biasa je.

    ReplyDelete
  20. result kat spa tuk jawatan nie bile kua ye...member suh cek kan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Patutnya hari ni, 23/9.. Utk JPJ, tapi kena tunda esok, jam 5 ptg. Tapi for KPDNKK belum ada result lagi, kalau tak silap, sekali arr dengan JPJ. Kawan awak dapat apa? Utk JPJ/ KPDNKK? Try cek balik esok..

      Delete
  21. Isnin 07.10.13 saya ade ujian fizikal pnguatkuasa kpdnkk n27 so tnya pasal sit up tu betel ke ade yg tolong pegang kaki kite eh?

    ReplyDelete
    Replies
    1. aku pn dpat n27 kpdnkk.awk intrview mne???..da tips kasi tau lol..btw wish u gudluck!!!gambate kudasai

      Delete
    2. Hi, Ain..
      Sorry 4 late..
      Ye, ada yang tolong pegang...

      Delete
  22. sape yg dah lepas interview N27 kpdnkk tu share lah..saya kene 9 dgn 10 hb okt ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nak share info, tapi yang ni utk N17, xtau laa pulak kalau ada yang komen2 kat sini ni dah pegi untuk gred N27. Apa2 pun.. Goodluck :D

      Delete
    2. aku pn kne 9&10hb n..seriously if spe2 da info psl intrview,plez sharing.otak jem dh n..

      Delete
  23. salam. blh tanya, semasa kursus 3 bulan tu, ada elaun ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam..
      tak tau laa...
      sebab sy x dapat pun..
      hampa kan... :(

      Delete
  24. salam neyzara, nak tanya pasal test visual acuity tu, dorang test mata kiri dan kanan berasingan ke? sbb sy ada mslh 'lazy eye' mata kanan..ni yg risau ni..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wasalam, M Safuani,
      Ya, visual acuity tu, ujian mata kiri dan kanan dibuat berasingan... :)

      Delete
  25. salam neyzara.. klau nak interview tu, kna bwa surat spa jga ka?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bawa.. Sebab kadang2 dorang cek surat panggilan tu..:)

      Delete
  26. nak tnye la kn,,kalu ujian lasak tbuka,,dorg check kite pnye result dlu ke,,,kalu ada subjek yg failed trus xleh wat ujian fizikal eh..

    ReplyDelete
  27. nak tnye la kn,,kalu ujian lasak tbuka,,dorg check kite pnye result dlu ke,,,kalu ada subjek yg failed trus xleh wat ujian fizikal eh..

    ReplyDelete
  28. UJIAN BANGKIT TUBI TU KAKI BENGKOK ATAU LURUS

    ReplyDelete
  29. salam..bpe lame nk thu jawapan dr pihak dorang ey

    ReplyDelete
  30. nice tips sharing. im otw nak pergi interview kpdnkk. terima kasih untuk tips tapi nervous tu ada jugak

    ReplyDelete
  31. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  32. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  33. Brpa bulan latihan pembantu penguatkuasa kpdnkk n17?

    ReplyDelete
  34. Kemie Jenit u dpt calon simpanan utk pembantu penguatkuasa kpdnkk n17?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ya..no 2 dr 100 calon simpanan..lps raya srt smpai..

      Delete
  35. ada sapa2 lagi tak yg dpt calon simpanan? stahu saya last month ada intake utk 88 kekosongan. any news guys?

    ReplyDelete
  36. saya slh seorang yg dapat calon simpanan utk temuduga bln mac yg lalu. ada yg da kena panggil x?

    ReplyDelete
  37. status msh simpanan..ade sape2 lgi yg calon simpanan?

    ReplyDelete
  38. saya agak keliru sikit mgapa pengmbilan masih dibuat ek sedangkan calon simpanan utk temuduga bln mac yg lalu masih adalg,, anyone tau pasal ni?

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg akan sentiasa ada pengambilan tu, kadang dorg buat backup kot.. manatau tiba2 nak guna ramai anggota..

      Delete
  39. awk ranking no brapa?

    ReplyDelete
  40. Sy da col kpdnkk..sy dpt n lps rya baru tahu posting mna..mgu lps spa htr srt pemeriksaan kesihatan..try yg calon simpanan try col kpdnkk..

    ReplyDelete
  41. Kemie Jenit, so plu col BAHAGIAN PENGURUSAN SUMBER MANUSIA?

    ReplyDelete
  42. Try col no ni 0380008000 samb kpd kpdnkk.

    ReplyDelete
  43. Try col no ni 0380008000 samb kpd kpdnkk.

    ReplyDelete
  44. sy dh col bhagian pengurusan sumber manusia kpdnkk, dorg ckp pengambilan baru2 ini utk calon sarawak so calon simpanan bln mac plu tunggu turn la,bln 8 ni ada intake lagi so calon simpanan rajin2 la col tnya

    ReplyDelete
  45. Sy nk tnya..mna lg ok kpdnkk or imigresen?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Napa? Dapat dua interview ka? Btw, skrg sy keja dlm imigresen.. So far ok, sebab imigresen ni banyak bidang.. :D

      Delete
    2. Yaka..sy pn keja imigresen jga..hihi..mau try yg baru..

      Delete
  46. :D wahhh, bagus laa kalau dpt bidang lain.. 😁😁

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ko xdpt ka?mna ko keja?sy d jhr.

      Delete
    2. Ko xdpt ka?mna ko keja?sy d jhr.

      Delete
    3. Ada p interview hri tu, tapi x sangkut pun. kesian. haha.

      Delete
  47. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  48. salam, nak taya apa maksud awak bawah KPDNKK tu??

    ReplyDelete
  49. Salam...saya dapat interview Pembantu Penguatkuasa N17..
    19 November 2015...Doakan semoga semua nya berjalan dengan lancar...tq2..😆😆😆

    ReplyDelete
  50. Salam...saya dapat interview Pembantu Penguatkuasa N17..
    19 November 2015...Doakan semoga semua nya berjalan dengan lancar...tq2..😆😆😆

    ReplyDelete
  51. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  52. result iv Pembantu Penguatkuasa N17 dh kluar? sy dpt lantikan tetap. yg previous calon simpanan dh tkr status?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sy pn same tp surat lantikan x dpt2 lg..brape le ea surat tu sampai?

      Delete
  53. sy pn sama ...surat tawaran lantikan tetap da dapat tp ...lapor diri selalunya brpa lama tnggu ..

    ReplyDelete
  54. kawan2..sy iv kpdnkk dpt jpj pula..surat offer lantikan baru smpai arini tpi xda tarikh melapor diri..sapa lagi yang dh dpt offer letter? mari buat group watsapp

    ReplyDelete
    Replies
    1. add sy yah ..0138870861

      Delete
    2. This comment has been removed by the author.

      Delete
  55. assalamualaikum , sy nk tanya sy pun dpt in n17 tu .. dan bila keluar result temu duga 21/12 sy calon simpanan N kne tggu lg 12/1 nie .. dan satu lg nk tnye kod skim sy 3369 ,sy tak phm jwtn tu under jpj or kpdnkk ?..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam.
      Kalau saya dulu dalam surat panggilan temuduga dulu memang ada kena tulis jawatan penguatkuasa tu under jabatan apa. Either JPJ/KPDNKK.

      Delete
  56. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  57. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  58. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  59. Sesiapa yg status brtukar calon simpanan ke lantikan tetap utk jawatan pembantu penguatkuasa kp19 jpj please pm sya 0165877204

    ReplyDelete
  60. Hai.. 15/10 ni saye intrview d alpha bangi untuk ujian fizikal..nak mntak tips cara lompat jauh berdiri..agak sukar disitu..uhuhu

    ReplyDelete
  61. Hai.. 15/10 ni saye intrview d alpha bangi untuk ujian fizikal..nak mntak tips cara lompat jauh berdiri..agak sukar disitu..uhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. hai red...tarikh kita sama...nerves la pulak....tang lompat jauh 2 yg mcm susah...leh jumpa kt sana ea...hihi

      Delete
    2. Hai Embun..In Sha Allah..hehe

      Delete
    3. Hai Embun..In Sha Allah..hehe

      Delete
  62. Hai..13/10 sy ada tmuduga dkt alpha,pembantu penguatkuasa kp19...mcm mne kite nk thu jawatan itu dpd jabatan mne yea.??

    ReplyDelete
    Replies
    1. under jpj/kementerian pertanian dan asas tani

      Delete
  63. Hai..13/10 sy ada tmuduga dkt alpha,pembantu penguatkuasa kp19...mcm mne kite nk thu jawatan itu dpd jabatan mne yea.??

    ReplyDelete
  64. Hai Assalamualaikum... saya pun dpt temu duga KP19 next week (12/10/16)
    mgkin akan thu dpat jabatan mna lpas ujian fizikal.lpas ujian tu diorg akan bg surat.
    so wish us luck!! taw...rasa seram pulak..dlm lma x exercise....hihihihi

    ReplyDelete
  65. assalamualaikum .. sy dpt pembantu penguatkuasa kp19 .. sy nak tnye , pembantu penguatkuasa kp19 ny , jwtan dye jpj keay ?? bleyhh tlg jelaskan .. tq

    ReplyDelete
  66. assalamualaikum .. sy dpt pembantu penguatkuasa kp19 .. sy nak tnye , pembantu penguatkuasa kp19 ny , jwtan dye jpj keay ?? bleyhh tlg jelaskan .. tq

    ReplyDelete
  67. sy pn iv 14/10 di alpha bangi risau ujian fizikal x dpt

    ReplyDelete
  68. sy pn iv 14/10 di alpha bangi risau ujian fizikal x dpt

    ReplyDelete
  69. Saya dah pergi ujian fizikal semalam dan harinii temuduga . Alhamdulillah dah selesai . Tapi tak tahulah dapat ke tak . Sye mohon pembantu penguatkuasa kp19 dan ujian fizikal di alpha bangi . Ada 2 jawatan kosong . Jpj dan kementerian asas tani . Jadi kalau lepas pergi je sampai temu duga . Spa akan bagi secara random . Saingan ramai .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai..
      Utk ujian fzikal tu lari 2.4km dulu ke..

      Delete
  70. All the best for candidates KP19, especially at Kem alpha Bangi tomorrow 14/9/2016. Wish us luck!!

    ReplyDelete
  71. Hai semua..saye dah lulus ujian fizikal dan dah temuduga lisan.. kod 04 utk asas tani..klau 01,02 atau 03 adalah jpj..doakn saye 18/11 utk resultnye ye

    ReplyDelete
  72. Hai semua..saye dah lulus ujian fizikal dan dah temuduga lisan.. kod 04 utk asas tani..klau 01,02 atau 03 adalah jpj..doakn saye 18/11 utk resultnye ye

    ReplyDelete
  73. nk tnya..sapa y dpt surat lapor diri utk pmbantu pnguatkuasa kp19??

    ReplyDelete