June 22, 2013

Kali ke-2..

Hi, korang... Tadi baru balik dari interview kat Jabatan Kastam. Ni dah interview kali kedua dan tak ramai yang datang. Sempat jugak tanya urusetia temuduga tadi, kebetulan orangnya pun peramah jugak. So, berbual2 lagi laa. Motif utama, taknak fikir sangat, nanti tetiba nervous pulak...

Sambil2 tu sempat jugak dengar pengalaman dorang sendiri pasal interview camni. So, kira macam ilmu tambahan jugak kan bila nak dikongsi bersama. Yang akak sorang ni memang ramah sangat. Dia pun baru jugak rupanya. Dia ada citer sikit pasal dia interview dulu. Pastu yang pakcik sorang tu pulak, memang ramah jugak. Dia laa yang temankan calon2 tunggu kat ruang menunggu. Siap citer2 lagi. 

Wahh, best jugak bila pegi interview camni kan. Muka2 orang kat jabatan tak laa tegang2 sangat, jadi senang hati sikit bila kita nampak. Nervous pun tak sangat. So, time aku masuk interview tadi, buat macam biasa je laa kan. Letak beg pastu bagi fail dan resume kat dorang. Pastu sesi soal jawab pun mula dah.

Oh, rupanya dorang pun dah tahu yang aku datang interview ni kali yang kedua dah. Dah ada dalam sistem laa tu.. Jadi kalau korang dah pegi interview 3/5 kali pun cakap je, jangan tipu2 tahu. 
Pastu dia mula tanya pasal diri sendiri, part ni dia suruh explain briefly in English. Oh tidak.... Aku pun tak fluent sangat nak cakap, pelik kan? Walhal kalau cakap gurau2 dengan kawan tu, hamboi~~

Dah lepas introduce-self. Dia mula tanya pasal family, siblings, tempat tinggal and pasal study, part ni memang lancar nak jawab. Sebab its all about yourself jugak kan. Pastu dia tanya pasal kat bawah ni:
  • Fungsi Jabatan Kastam
  • Jenis-jenis cukai
  • Apa itu duti eksais?
  • Ni soalan memang umum punya: Kalau kita makan KFC, ada tax tak? Berapa tax untuk KFC?
  • Pastu, dia bagi soalan situasi sikit. Dia bagi situasi laa pastu, korang terangkan apa tindakan korang.
Senang kan? Senang tak? Haa~ Dah tu, dia suruh jalan sikit. Sebab dia cakap dalam kastam pun ada kawad jugak. Haa~ Memang senang kan? Hope uolls success laa yea. Oh, ada tips lagi, kalau dapat interview, pegi je, kalau tak dorang takkan panggil balik. Dorang anggap tak berminat. Ok, tu je.. :)

UPDATE: Ni ada tips sikit yang dishare oleh salah seorang pembaca blog ni jugak....
Lagi soalan interview...

1. Apa yang buat kamu tertarik dengan kerja kastam ni?
2. Apa kaitan course yang korang belajar kat U dengan kerja kastam?
3. Sebutkan 5 jenis cukai kastam yang anda tahu.
4. Kenapa bagasi2 penumpang yang keluar/ masuk negara perlu diperiksa?
5. Apa kesan penyeludupan kepada negara? Jelaskan dari segi ekonomi & lain2.
6. Misi Kastam?
7. Adakah dengan cara gov menaikkan cukai rokok boleh menjejaskan pasaran rokok?
8. Apa beza cukai dari pihak kastam dengan LHDN?
9. Apa beza cukai langsung & cukai tak langsung?
10. Isu semasa hari ni yang korang tau.

Nampaknya macam lebih banyak pasal pengetahuan am & pasal jabatan kan? So, goodluck semua. 

Thanks for visit :)

♥kieyuka-hanie♥

13 comments:

  1. salam..zara dh dpt ke jwtn kastam tu..??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wasalam, yang ni tak dapat... Tapi, alhamdullillah, dapat jawatan lain... :D

      Delete
  2. mcm mne ehh online exam tu?? susah x?? ad tips tak. heee......

    ReplyDelete
  3. tq kak ... biasa banyak orang tak dapat ke ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tengok jugak arr dik, skrg nak masuk keja gov dah x macam dulu.. hehe

      Delete
  4. Apa jawatan lain yg aka dpt tu? :) Btw, perlu buat resume time pergi interview?

    ReplyDelete
  5. salam.. sy nk tny.. jika nk thu sama ada nama kita tercalon dlm senarai untuk temuduga tu mcm mna?? selain daripada surat yg d hantar.. contoh dlm web.. ada cara x???

    ReplyDelete
    Replies
    1. Biase spa akan anta sms dan email

      Delete
    2. thanks ajashar, response for nadia... lately dah jarang update blog :))

      Delete
  6. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete