May 12, 2013

Lawatan peribadi ke Muzium Sabah [Part I]

Assalammualaikum...

Title dah bajet VIP gitu. Senanya hidup aku tak laa boring dan tak laa hyperactive sangat. Ala kadar je laa kononnya. Outing sometimes, shopping sometimes, makan kat luar sometimes dan semuanya sometimes. Tapi bila dah duduk terperap menyiapkan final project kat rumah everytime tu kekadang rasa macam stress tu dah nak exploded je kan. So, bagi mengurangkan tahap yang dah nak exploded tu, planning laa nak jumpa kawan lama.

Actually kan, kawan lama yang aku maksudkan ni is my ex-classmate time sekolah kat Sabah dulu. That means before I moved to Labuan laa kan. *FYI, Labuan is an island like Pulau Langkawi & Singapura* Pasal apa iolls nak bagitau, sebab kekadang ada jugak orang yang tak tahu Labuan ni letak kat mana. Sudah pasti laa dalam Malaysia kan. Dah nama pun letak bawah Wilayah Persekutuan.

Before this kitorang jumpa last 2 months laa kalau tak silap. Just jalan-jalan, watch movie and so on. Tapi kali ni planning nak pegi Zoo Lok Kawi. But that planning was cancelled disebabkan weolls takda transport sendiri. Tempat tu jauh and kalau pegi sekadar 2-3 orang off course tak best kan. Nak jugak pegi ramai2. Memandangkan kebanyakan kawan aku dah kerja, jadi planning tu terpaksa postponed duu ke tarikh lain.

So, kali ni kitorang decide nak pegi lawat Muzium. Eceh, nak menyingkap kisah lama kononnya, sebelum ni pernah jugak pegi dengan classmate aku ni ikut rombongan kelab. Tu pun 8 tahun lepas nok! Lama dah kan.


Weolls tak bawa kereta ok, jadi kena jalan masuk ke dalam lebih kurang 50m. Ada dua jalan, jangan salah masuk pulak ke Jalan Kesihatan.

Senibina masih macam 8 tahun lepas. Cuma cat je kot yang berubah..

Entrance fee tak mahal.. RM2 je, but RM15 untuk tourist, free untuk budak sekolah, so, ada planning nak masuk guna baju sekolah tak? :D

#gambar dah blur kan..heheh#

Ne laa dia classmate 8 tahun lepas... Hohoh

Ne pulak housemate yang aku bawak sekali... Orang jauh ok.. 

Kat belakang dia tu, keretapi lama yang pernah digunakan kat Sabah dulu. Haaa~ korang tak nampak lagi keretapi lama kat Stesen Keretapi Sabah. Feel antik2 gitu..

Kereta antik. Comel yang kaler biru tu kan! 

Sayang sekali, dalam muzium ni tak boleh ambik gambar. So, kitaorang pun cuma boleh begambar kat luar2 je. Tapi dalam muzium ni best tahu, ada banyak artifak. Paling horror u know what? Pernah dengar pasal head-hunting tak? Banyak cerita pasal head-hunting ni kat sini. Tengkorak kepala manusia, pedang yang digunakan untuk head hunting and so on. So, bagi uolls yang belum pernah melawat Muzium Sabah, dipersilakan datang sebab korang takkan rugi punya!

Thanks for reading..

♥kieyuka-hanie♥

2 comments:

  1. been to muzium and perkampungan budaya sabah...awesome...love the place very much...

    ReplyDelete
  2. where are u from mr.sham? come visit Sabah often...:)

    ReplyDelete