April 10, 2013

Homie Hair Treatment

Homie means what? It means that we do it at home laa. Got it? Ok, to all the girls yang suka sangat style-style rambut, iron, curling, wavy, styling letak wax, spray banyak-banyak sampai angin tiup pun still maintain cool je and anything yang related to this, uolls ada buat hair treatment tak?

Its generally. Bila kita do something kat rambut weolls, kira rambut uolls dah tak natural lagi laa. Tapi aku heran sikit, ada jugak salon, magazine or ads yang mengatakan:  

'Styling your hair naturally' but actually its NOT.

Apa-ke-bendanya styling naturally bila dah iron-curl bagai? Rosak ada laa. So, bila dah rosak tu, baru sibuk nak buat treatment itu ini. Yang lagi stress bila uolls got rambut gugur, rambut bercabang and so on. Masalah ni bukan je untuk uolls yang tak pakai tudung, but for yang guna tudung jugak tak terkecuali. Masalah rambut ni memang semua orang ada, even cats and dog pun got masalah rambut gugur. Thats their fur. See, sangat serius perkara ini bukan.

So, tak nak panjangkan cerita lagi yang memang dah nak panjang ni, iolls terus je cite pasal hair treatment ni k. (Ini bukan iklan shampoo tahu)

Ni jenis-jenis rambut. But now dah tak pakai cause whatever style u want, boleh cuba kat saloon..
(Tu yang menyebabkan masalah rambut jugak.. Terlalu banyak buat style rambut)

Buat treatment kat rumah..

Now kan banyak hair treatment cream kat health shop/ shopping mall. Kat saloon pun ada. Kedai mamak takda laa. So, beli je and buat kat rumah. Lebih senang bukan? Bajet dalam RM20+ pun dah boleh dapat one treatment cream. 

Duvena ni, hair treatment cream from Malaysia. So, it just about RM18+

Cara-cara nak buat:
  • First kena shampoo rambut dulu laa to remove oils in your hair.
  • Lepas tu towel-dry, (dry sikit-sikit pun boleh laa..)
  • Then, apply treatment cream ni, Apply macam guna hair conditioner.
  • Wrap it with shower cap & tunggu 15 minit.
  • Lepas tu boleh laa basuh. *For the best result, use warm water.
  • Keringkan, but dont rub rambut uolls guna towel tu, bungkus je terus. Tunggu ianya kering sendiri.
Jenuh nak tunggu 15 minit tu~~~

Senang tak? Selain tu, uolls boleh try bahan ni jugak. Tapi kalau homemade ni, biasa laa. Kena mixture-mixture lagi kan..
  • Untuk semua jenis rambut : Kuning telur (rich in fats & protein juga mengandungi pelembap semulajadi. Putih telur (mengandungi bacteria-eating enzymes & membersihkan lebihan minyak pada rambut)
  • Rambut kusam : Yogurt (lactic acid in yogurt helps to strips away dirt & milk fat membantu melembapkan rambut)
  • Rambut berkelemumur : Jus lemon & olive oil (asid dalam jus lemon membantu mengurangkan masalah kelemumur & olive oil melembapkan semula kulit kepala yang mengelupas)
  • Rambut kering & kusut : Madu & avocado (madu membantu mengekalkan kelembapan rambut & avocado provide protein for the hair)

Semua ni boleh dicuba kat rumah kan. Mudah dan senang je nak dapat bahannya. Selamat mencuba!

♥kieyuka-hanie♥

No comments:

Post a Comment