August 24, 2013

So, you called yourself as a blogger?

♥ Salam 
Not really. I'm a blogger when I opened my blog and posted something, do blogwalking, jenguk sana-jenguk sini. Baca komen and reply. Give opinion and so on. Bila tak buka, that means I'm an ordinary jugak laa macam orang lain kan. ^__^ Haa~ macam tu ok tak? So, memang aku tau yang blog ni akan jadi medium untuk korang yang nak pegi interview tu cari soalan. Especially for SPA laa kan. Mostly ada yang baca ja, but a few akan tinggalkan jejak or comment. So, terima kasih ok. Hari tu ingatkan macam malas dah nak tulis blog. Got no idea. What to say, what to write and what to share? What? What? Tolong laa sumbang sikit idea-idea mengarut. Jadi assignment jugak untuk aku cari jalan penyelesaian. Bhahaha.

Gelaran blogger tu untuk yang femes je...
Siapa kata? As long as you have a blog, write post, share it with people and so on, itu namanya blogger laa. Dah tu, kalau gelaran blogger tu untuk yang femes je, yang orang lain ada blog tapi tak femes tu kita panggil apa? Writer? Poster (yang ni takda kena mengena dengan isu diatas)? Blogger bukan saja gelaran bagi dorang yang tulis blog, post gambar, share cerita dan macam-macam lagi laa. But, a blogger is Universal. Pasal apa, yang ada blog penuh gambar, fashions, videos, lirik lagu, gosip, and beauty tips jugak dipanggil blogger.

Tulis blog, tapi blog tak femes buat apa...
Buat apa? Haa~ yang ni buat suka-suka dik. Kalau nak buat blog untuk femes, baik you masuk AF terus. Tak yah perah idea nak tulis apa. Nak cerita apa, nak post apa.
Actually for me, like is like an online diary, depends on you nak tulis apa as long as you tak malukan diri sendiri right? Tapi bila orang cakap diari tu maknanya orang lain tak boleh baca kan? So, kenapa boleh dibaca pulak? Macam soalan bonus jugak aku rasa bila ada orang tanya soalan macam ni. Apa gunanya privacy setting to set "blog reader" tu? Tukar je laa kan kalau tak nak ada orang baca. Bila blog tu korang boleh baca, that means blog tu untuk share information laa. Macam blog ni. Haaa~ ini bukan iklan promosi.

Nak tulis apa dalam blog? 
Macam nak tulis diari, korang perlu tanya orang lain, "eh, aku mau cerita apa ni hah?" ke? Sudah tentu laa tidak kan? Write everything you want to share, asalkan tak sakitkan hati orang lain yang membaca. Macam nak kutuk2 orang ke, tak yah laa tulis kan. Satu dunia baca, you akan malu sendiri jugak. Femes jugak, tapi bukan femes pasal good attitude, but well known with your bad attitude. So, think wisely before you post it.

Kena post entry hari2 jugak ke?
Bergantung laa apa yang you nak share. Kalau ada banyak sangat info nak share, depends on you nak update hari2, or twice a week, seminggu sekali. Jangan laa setahun sekali rasanya. Kalau macam tu, apa benda viewer nak baca nanti kan.. Tak semestinya bila tak post entry hari2 you dah bukan blogger. Kalau hari tu takda bahan nak story, nak buat canne kan.. Kang cerita benda tak berfaedah, rasa macam buang masa pulak dan pasti yang membaca akan berbisik dalam hati "budak ni pe hal kan? eleh.. benda macam ni pun nak post.." Dah iolls malu sorang2.. :)

So, takda idea rasanya nak buat closing part ni. Kalau karangan BM zaman SPM dulu, ni dikira tak lulus dah ni sebab takda penutup. Penutup mesti laa something yang bila orang baca, dorang akan fikir. "Ok, ok. Aku pasti sangat ni closing part dia!" Memandangkan idea aku untuk buat closing part tu takda, heran jugak. Tadi idea mencurah2 macam hujan, dah tulis ni, tetiba gantung pulak. That's why laa, I think I prefer to talked depan2 daripada nak menaip macam ni sebab kekadang I'm lost. Kbaii.. :)

Thanks for visit.. ^___^v

♥kieyuka-hanie♥

2 comments:

  1. Sy pon malu gak nak pakai gelaran blogger nie.. yelah, sbb masih baru kan.. anyway tq sbb naik kan semangat... jemput la singgah..

    belogerbiasa.blogspot.com

    ReplyDelete