September 12, 2012

Temuduga SPA8 :: Pembantu Penguasa Kastam Gred W17

Assalammualaikum...


Dah banyak cerita pasal interview je. Alhamdulillah, blog hits kebanyakannya keyword yang berkaitan dengan interview. Baru2 ni, aku ada attend lagi satu interview kat Labuan. Sebelum ni, interview medical, failed. Kesian. Agaknya bukan rezeki aku kot nak duduk bahagian medical. Entah laa, jauh sangat dari bidang. Takpe laa. Yang ni aku dapat panggilan masa aku kerja kat Labuan. Aku pegi je laa. Kot2 sangkut kan. Kalau tade, takpe laa. Aku nak sambung study pulak.

 Kastam DiRaja Malaysia

Bangunan Kastam DiRaja Malaysia W.P Labuan

::Hari Interview::
Masa hari aku interview tu, calon yang datang tak laa ramai sangat. Tapi ada sorang calon ni, dia satu sekolah dengan aku dulu. Ada yang dah keja, ada yang baru habis Degree. Wow. Ada sorang akak ni, pembantu tadbir dalam Kastam ni kot, aku agak laa. Dia cakap laa, yang dulu, kalau nak interview Kastam ni, ada ujian fizikal gak, macam nak masuk Imigresen. Tapi sekarang, dorang tak buat dah ujian fizikal. Tak tau laa kenapa kan..

Masa interview ni, takde laa banyak benda pun nak share, sebab overall, sebelum nak pegi temuduga, perkara yang dibuat sama je dengan yang lepas. Aku cuma share pasal soalan dari panel temuduga je laa.

Interview dari panel temuduga :

  • Sila perkenalkan diri anda. (English)
  • Sekarang ni, tengah study ke tengah keja? 
  • Boleh beritahu saya siapa nama Pengarah Kastam Labuan? (Yang ni aku sempat pegi singgah2 kat notice board yang ada carta organisasi tadi sebelum naik ke atas untuk tunggu turn interview.
  • Malaysia bersempadan dengan negara apa? (Indonesia, Thailand, Singapura & Filipina)
  • Apa tugas Kastam? (Yang ni boleh rujuk kat deskripsi tugas Kastam kat Portal Rasmi SPA8)
  • Kastam ni, kerja kat pelabuhan. Tempat panas, ok ke nak bertugas kat tempat macam tu?
  • Apa peranan awak kat tempat awak keja sekarang ni?
  • Boleh jalan kawad sikit? (Haa yang ni, aku buat je laa jalan kawad dengan baju kurung.. Hahaha)
Tu je laa kot. Takde laa banyak sangat soalan dorang. Mungkin nak cepat habiskan, calon lain pun nak interview gak.

UPDATE: Interview terbaru (Kastam) juga korang boleh rujuk soalan baru yang dishare :) Semoga bermanfaat...

♥kieyuka-hanie♥

94 comments:

  1. hmm... tak.. kebetulan masa dapat interview saya cakap masih study... blm rezeki nak dapat kot...hehe :)

    ReplyDelete
  2. Ini je ke soalan yang dia tanya ??

    ReplyDelete
  3. Kalau untuk ni rasanya takda kot, sbb masa tu kena interview terus je... Soalan tu pulak berbeza2 laa tiap orang, tapi biasanya pasal pengetahuan am laa selain soalan mengenai jabatan tu... :)

    ReplyDelete
  4. hai.. nak tanya sikit, sbb sy pon bakal attend temuduga yang mcm ni..

    yang awak pergi ni temuduga yg ni ker?
    TEMU DUGA PEMBANTU PENGUASA KASTAM GRED W17

    nak tanya, latihan fizikal seperti berlari ada tak?
    thanks.

    ReplyDelete
  5. Cik Fifi: hi.. ya, temuduga untuk jawatan yg awak sebut tu laa..
    Xda pun,interview terus.. :)

    ReplyDelete
  6. mase temuduga tu lama tak?? ade sorang ke tiga org penemuduga tu??

    ReplyDelete
  7. Biasanya 2org je.. Sorg dari SPA dan sorg lagi dari Jabatan....

    ReplyDelete
  8. Sy pun ad temuduga jg this coming 19th June.. selain drpd soalan yg dinyatkan d atas, ada lg soalan lain yg penemuduga tny? thanks in advance!

    ReplyDelete
  9. Goodluck..
    Mmg ada sebab soalan untuk setiap calon tu berbeza2...
    Welcome btw...:)

    ReplyDelete
  10. mase awak temuduga tu masuk sorang2 atau ramai?

    ReplyDelete
  11. masa interview sorg2 laa... u dengan penemuduga (2/3 org) tu je...

    ReplyDelete
  12. info berguna.. makasi.. awak dpt tak? oye.. if skrg sy tgh study.. awk rasa better gtaw je atau tipu jer? drg ble taw ker if tipu? sorry bnyk tnya.. sy nal minta pendapat je sbb sy bakal duduki temuduga.. :-) ..

    ReplyDelete
  13. Iyra : Byk tanya pun takpe, malas bertanya sesat jalan kan. Hihihi. Masa sy pegi interview ni, sy pun masih study dan cakap yg sy tgh study. Bila sy tanya kat kawan2 yg dah lulus interview, dah keja pun skrg, dorg ckp klau yg tgh stdy, jrg dorg nak ambik. So, sy rasa, better you think deeply laa nak ckp dah stdy ke belum. Pasal canne dorg tau ke tak, tu sy tak tau laa canne. Goodluck, sy pun dpt lg skali tahun ni, wish me luck too :D

    ReplyDelete
  14. sy pn akn ke tmuduga ni ahd nti..ade ape2 cdangan?huhu

    ReplyDelete
  15. Cdgn apa yg awak perlukan wahai Mr.Visitor? Klau kita leh bantu, kita bantu..... :)

    ReplyDelete
  16. saya akan interview 17hb jun nie... ada pape tips x? if kita xboleh ckp english sgt how? thankz..

    ReplyDelete
  17. kalau ada degree, perlu sebut jg kan time interview?

    ReplyDelete
  18. biasa dorg interview, tanya2 soalan dalam bahasa melayu je pun.. Cuma kdng2 masa sesi memperkenalkan diri, dorang suruh ckp english, x fluent sangat pun takpe...

    kalau masa interview tu dorg ada tanya kelulusan lain selain spm, kalau ada diploma/ degree cakap je.. takda masalah pun...

    ReplyDelete
  19. Welcome btw.... Awak pun calon interview ea? Goodluck ye... :)

    ReplyDelete
  20. sy pun nak interviu jawatan sama gak 17 jun ni..minggu dpn la..neves sgt ni rse..ni br sibuk nk search tenet soalan2 lazim yg ditanya..mekaseh ye for this info..pelik jgk diorang dah tak buat ujian fizikal..interviu sy satu lg (pegawai imigresen kp17) ade ujian fizikal..

    ReplyDelete
  21. hye ! salam , saya nak tnye dy ade tak nak tinggi n berat ? btw , saya akan hadir interview pada 24 jun ! saya takot giler bub saya dah lha pendek ! berat pon kurang , so ? cmne ? compem2 Terus reject :(

    ReplyDelete
  22. Ya... Yg kastam macam dah takda ujian fizikal... Klau imigresen ada, cuma klau yg dapat aurat dari emel takda kena mention kot....

    Takpe, tak cukup tinggi ke, try dulu laa....

    ReplyDelete
  23. amalyna zulkifliJune 13, 2013 1:06 AM

    hahaha ! tak tinggi sangat 150 jep :( pendek ! cmne ?

    ReplyDelete
  24. Tgk dah salah... Surat leh jadi aurat pulak yea.. Ishh2.. Sory salah spell comment tu sikit...

    Amalyna : Heee~ kalau tak cukup tinggi takpe kot.. Kastam dah takde ujian fizikal dah rasanya... :) Datang je interview ok :D

    ReplyDelete
  25. ni info beguna ni, sa pun ada tmuduga ni , 28 june.. Kira2 brapa minit seorg ditemuduga tu??

    ReplyDelete
  26. Depends to penemuduga tu, ada yang sekejap, 15 minit dah settle, kalau yang banyak tanya, ada sampai setengah jam jugak kat dalam tu....:)

    ReplyDelete
  27. hai...tumpang tanya...mengenai pakaian plak mcm mne? kne berbaju kurung atau smart kasual bg perempuan yg sebaiknya...?

    ReplyDelete
  28. Pakaian tu, asalkan sopan... Tapi, biasa nampak yang datang interview majoriti guna baju kurung sebab lebih mudah dan semestinya nampak sopan. Kalau nak formal guna office attire, takda masalah, cuma kena padan laa and tak menjolok mata for example sendat ke, singkat ke, boleh review kat sini for more info...:)
    http://www.spa.gov.my/Portal/Etika_Pakaian_Temu_Duga

    ReplyDelete
  29. lelaki mcm mne plak? kne pkai kemeja tie siap ke?

    ReplyDelete
  30. Mekaseh..sy salah seorg calon temuduga jwtn ni jgak.. 19 jun kne p kt kastam Kota Bharu

    ReplyDelete
  31. hai ,. :) nak tanye , mase interview tu formal ? ade ujian fizikal? err , die tanye tu je ke? kalau tak dapat jawab soalan mcm mne ye? tolong ,.. coz ade interview 24 ni .. :( masalahnye tgh study , lagi setahun .. sygnye .. :( hmm . tapi syg jugak kat interview ni .. dh lme tggu ..

    ReplyDelete
  32. Hai jugak, Miz Mira...
    Yes, masa interview pakai baju formal...
    Setiap calon, soalan lain2... Sebab dorang kadang2 takkan tanya benda yang sama... Kalau pengetahuan am tu awak kena tahu banyak laa... Especially pasal negara kita.. Heheh...
    Yup, syg jugak tu... Pegi je laaa... Manatau rezeki...:)
    Goodluck :D

    ReplyDelete
  33. ade x kt cni nk g intrview 20/6 kat kastam lakin??hiiii

    ReplyDelete
  34. ade x kt cni nk g intrview 20/6 kat kastam lakin??hiiii

    ReplyDelete
  35. thanks for da info ..harap² banyak membantu, puas cari info pasal kastam ne...naseb baik xde ujian fizikal..ne wish me luck ppl..aminn!! =)

    ReplyDelete
  36. Hee~ Zaki, nampaknya awak kena tunggu laa kalau ada org reply pasal tempat interview ye... Heheheh

    Vandepise :
    Wish u luck dear.. Buat yg terbaik masa interview and thanks for visit here :)

    ReplyDelete
  37. Salam,
    Nak tanya sikit...contoh soalan pengetahuan am tu mcm mana?
    Sesapa yang baru interview boleh share tak?
    Terima kasih..

    ReplyDelete
  38. Noremy,
    Pengetahuan am tu yg umum, pasal negara kita, isu semasa pun kena ambik tahu jugak. Mana tau ada dorang nak tanya... :)

    ReplyDelete
  39. salam..
    kalau ade sesi latihan fizikal,
    pemakaian yang ditetapkan macam mane ye?

    ReplyDelete
  40. Ok, sekiranya ada sesi latihan fizikal, biasanya pakai baju sukan, seluar sukan (tracksuit) dan pakai kasut sukan..:)

    ReplyDelete
  41. Ini ada satu lagi link ttg soalan² yang ditanya..hopefully dapat bantu korang sume..yeayyy sok kene g interview hehehehe =))

    link => http://nadiaradzif.blogspot.com/2013/06/soalan-temuduga-pembantu-penguasa.html

    sorry admin kalo men taruk je =) peace☮

    ReplyDelete
  42. Vandepise: Takpe, bantu-membantu amalan mulia.. Tak gitu kawan2? Heheh... :)

    Goodluck semua..:D

    ReplyDelete
  43. Salam, boleh tak beritahu mengenai dokumen yg perlu dibawa?adakah hanya dokumen SPM dan ke atas ditunjukkan semasa temuduga?

    ReplyDelete
  44. hai.. ada tak sesiapa yg sudah temuduga kastam? boleh kongsi? ^^ sebab saya 22 nanti pun kena interview..

    ReplyDelete
  45. Utk dokumen, mcm biasa laa kan kena bawa.. Resume ringkas, juga bawa dokumen di bawah ni...

    SALINAN & DOKUMEN ASAL:
    *Kad Pengenalan
    *Surat Kelahiran
    *Sijil SPM
    *Surat Lepas Sekolah
    *Sijil membuktikan lulus Bahasa Melayu setaraf SPM (jika berkenaan)
    *Diploma, Sijil, Transkrip/ Ijazah (jika ada)

    SALINAN ASAL SAHAJA:
    *Semua sijil aktiviti luar

    GOODLUCK :)

    Dyg: Hi, goodluck Dayang.. Sy pun interview kastam esok :)

    ReplyDelete
  46. ^^ saya ingatkan ney'zara sudah interview utk kastam?

    ReplyDelete
  47. awak ade degree/dip x? tunjuk tak kat dorg?

    ReplyDelete
  48. Dyg: Tahun lepas dah, tapi x dapat.. Tahun ni dapat lagi, tu laa yg esok tu :)

    Xila: Sy baru habis dip.. Blm konvo, dip blm ada lagi...

    ReplyDelete
  49. Ney'zara : jadi mcamana? ok tak? papa soalan dia tanya? hehe..

    ReplyDelete
  50. Iyra: Hee~ dia tanya pasal cukai, jenis cukai, apa tu duti eksais, pasti dia bagi soalan situasi... awak interview bila Iyra?

    ReplyDelete
  51. ade x yg iv kat kuantan??meh kt stdy grup..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. This comment has been removed by the author.

      Delete
    2. Ak dpt kat kuantan 17 ni ptg..

      Delete
  52. Goodluck, bila interview kat Kuantan tu?

    ReplyDelete
  53. Ada tak dorang tanya pasal nama-nama menteri ke tmb.menteri ke!!!!!!!!!!!27/6 saya ada interview..kena prepare...sumore tey gt ask about d logo n tema malaysia o x????plz help me

    ReplyDelete
  54. Nama menteri ada jugak...
    Perlu baca menteri2 yang berkaitan dengan jabatan ni laa...
    Pasal Malaysia pun kena baca, maksud gagasan 1 malaysia, produk2 1 malaysia, negeri2...

    ReplyDelete
  55. 10x alot 4 answering me....

    ReplyDelete
  56. sy dah attend interview 24/6...soklan sume leh th jgk la..yg mn blum lg pgi interview make sure korang be prepare k...x susah dan x snang sklan 2..x bc mmg xleh jwb..hehehe

    ReplyDelete
  57. contoh soalan yg ditnya smlm:
    1. apa yang membuatkan cik tertarik dengan kerja kastam?
    2. apa kaitan course yang cik blaja kat u dngan kerja kastam?
    3. sebutkan 5 jnis cukai kastam yang cik tau?
    4. kenapa bagasi-bagasi penumpang yang kuar masuk negara perlu diperiksa??
    5. apa kesan penyeludupan kepada negara?? (jelaskan dr segi ekonomi dan lain2)
    6. misi kastam?
    7. adakah dengan cara gov menaikkan cukai rokok beleh menjejaskan pasaran rokok?
    8. apa bezanya cukai yang dkenakan oleh pihak kastam dgn LHDN?
    9. apa beza cukai langsung dengan cukai tak langsung?
    10. apa isu semasa hari ini yang cik tau??

    bnyak x soklan?? make sure krg tau sume ni..tp xsmstinya soklan ni yg akan dtnya sbb interviewer yg berbeza...

    ReplyDelete
  58. ada lg tips ln...drpd calon sebelum2 drg kne tnya pasal menteri kewangan yg kedua...(Datuk Seri Ahmad Husni Hanadzlah)...kne tau jgk pasal zon bebas cukai...gud luck tuk yg blum lg ditemuduga k...

    pngalaman terakhir sebelum sy keluar dr blik temuduga penemuduga bg pluang tuk sy bg pendapat tuk pnmbahbaikan temuduga dan sebarang soalan yg sy nak tnyakn...(",)

    ReplyDelete
  59. Thnks Fida Nur for sharing here... Goodluck to you.. Mesti tak sabar tunggu result nanti kan.. Oh ya, awak dapat jawab tak sume soalan tu? Nampak macam perlu banyak membaca dan tengok berita laa kan..

    ReplyDelete
  60. soalan terakhir x dpt jwb sbb sy jwb isu jerebu tp dia jwb isu sume ahli kabinet angkat sumpah..sy senyum jela..hehehe..

    sy xltkkan 100% harapan sbb soalan yg sy tnya kat penemuduga sblum sy kuar pun melibatkan peluang sy gak..umur sy lebih tua dr calon2 ln sbnrnye..hehehe

    ReplyDelete
  61. Fida: Takpe, apapun result nnt, tunggu je laa kan.. Hee~ Susah jugak kan sbb kekadang dorang tanya benda lain, kfhmn kita lain, so bila kita jawab, ada kalanya tak match pulak dengan apa yang dorg minta.. Nak share tips awak ni dalam entri k.. :)

    ReplyDelete
  62. result temuduga kastam dah keluar :)

    ReplyDelete
  63. Yes, result dah keluar... Congrats to semua yang berjaya temuduga ni :D

    ReplyDelete
  64. Salam..Ada sesiapa yg berjaya dlm interview ni?

    ReplyDelete
  65. saya nak tanya interview kastam ada tanya pasal status ka...org da kawin boleh tak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Biasanya memang dorang ada tanya pun, but i think better tak yah tulis statud perkahwinan kot dalam resume. Tapi bila dorang tanya, nak tak nak, kena jawab jugak laa.. :)

      Delete
  66. hai , naana nak tanya , macam mana nak apply jawatan kastam tu ekk ? naana minat sangat dengan kastam nii .. naana baru je lepas spm :)

    ReplyDelete
  67. Mmg kne jwp full english ke??? Campo² bole x??? Hehehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hee... Rasanya tak laa full snagat kot.. Aku pun x fluent. main belasah je..

      Delete
  68. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  69. Siapa pernah attend intvw penolong penguasa kastam w27. Kongsi sikit :))

    ReplyDelete
  70. salam..sebelum temuduga pem.pegawai kastam w27 ade peperksaan on9..ade tips x ?

    ReplyDelete
  71. mtk tlg click blh x?? http://jobandcash.com/?share=48163

    ReplyDelete
  72. nk tambah duit utk raya x?? clik link ni... http://jobandcash.com/?share=48163

    ReplyDelete
  73. Semoga berjaya dalam peperiksaan Penolong Penguasa Kastam :)

    ReplyDelete
  74. Kalau pakai kasut tumit rendah (plat) boleh?
    Bagi yg perempuan...

    ReplyDelete
  75. kalau pakai cermin mata boleh join kastam tak?

    ReplyDelete
  76. dia ukur tinggi x untuk jawatan penolong penguasa kastam?

    ReplyDelete
    Replies
    1. xde pun cek tinggi.. xtau laa kalau sekarang.. :)

      Delete
  77. Pen.penguasa kastam ada ujian fizikal x?Pe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sblm ni pegi xde pun.. xtau pulak sekarang canne..

      Delete
  78. sekadar pendapat...temuduga semua soalan dia atas dan lain2 yang mungkin relevan...2 bawak semua sijil original yang disahkan ye..3 kalau dah dapat panggilan interview make sure training la sikit...bagi boleh lari 2km dalam masa 16minit..dan make sure tak la muncit sangat perot tu sebab kebanyakan yg masuk kastam semua perot flat tau...aku ade masalah ni...matematik spm 8 je aduh..risau kena reject dari awal fizikal semua n knowledge dah prepared...matematik...hmm

    ReplyDelete
    Replies
    1. U pegi interview utk jawatan ape bro? ada ujian fizikal jgk ke?

      Delete
  79. Sy baru je lps interview Kastam utk w41 smlm..antara soalan die tanye: apa sumbangan sy Kalo jd penguatkuasa nt...apa yg sy phm dgn tugas kastam ni..sy tegas ke x (sila bg contoh)..sy bole buat Kerja Berat ke x, aktiviti fizikal ok ke x..n lastly, tinggi sy brp. .uhuhu

    ReplyDelete
  80. Hye..ada sape2 yg dah dipanggil tuk lapor diri ka tuk jawatan penolong penguasa kastam w27 yg interview taun lpas 2..?

    ReplyDelete